Les fotos de la reconstrucció del segle XIX

Tres sèries de fotografies del Monestir de Santa Maria de Ripoll

Per comprar el llibre, feu clic al botó corresponent:

iTunes  Amazon

Antoni Llagostera Fernández
Concepció Peig Ginabreda

Durant els inicis de la fotografia, el monestir de Santa Maria de Ripoll, com altres grans monuments, va rebre l’atenció dels professionals de la nova tècnica de divulgació gràfica.

Malgrat la situació apartada de Ripoll dels centres neuràlgics de poder, ja el maig de 1867 l’arquitecte provincial de Girona, Martí Sureda Deudevol, va encarregar una sèrie de fotografies a un professional gironí, Josep Boadas, en una actuació.

Posteriorment, el 1877, durant la redacció i edició del seu llibre Santa Maria de Ripoll (1878), els germans Pere i Josep Maria Pellicer i Pagès, que havien estat presents durant les fotos de 1867, varen encarregar una sèrie de fotografies al professional barceloní Marc Sala. Aquest mateix artista va completar la sèrie el gener de 1880 amb noves fotos, per encàrrec d’una associació excursionista barcelonina.

El 1893, abans i durant els actes de nova consagració, el fotògraf barceloní A. S. Xatart va fer una seguit de fotos que ens ofereixen una visió de les obres acabades aleshores.

Tres sèries de fotografies que ofereixen una acurada visió de l’estat del monestir de Ripoll durant tres moments del segle XIX, de gran interès pel coneixement del conservacionisme monumental durant el segle XIX, i també de la història de la fotografia.

2015-05-08, Ripoll-PortadaContra-Retallat

468 ad